LiisaAnsala Asiaa Lapista ja Lapin ulkopuolelta

Perhepolitiikan pahaenteiset numerot

Perhepolitiikkaan sisältyy valtava määrä tunteita. Suomessa on keskusteltu 6+6+6 -mallista, jolla perhevapaista kuusi kuukautta kuuluisi äidille, kuusi isälle ja lopuista vanhemmat sopivat keskenään. Vastuu päätöksen tekemisestä lepää poliittisten päättäjien harteilla. Minun periaatteeni päättämisestä kiteytyvät taustojen tutkimiseen ja kuuntelemiseen.

Perusteet 6+6+6 –mallille ovat oikeat, mutta realismi puuttuu. Mallia ajetaan lastenhoitovastuun ja -kustannusten tasa-arvoisella jakautumisella. Kuitenkin malli maksaisi vuosittain satoja miljoonia riippuen isien innosta oman jaksonsa käyttämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriössä on arvioitu laskuksi 323 miljoonaa euroa vuosittain, jos puolet isistä käyttäisi kuukautensa. Kukaan ei kerro, mistä varat kanavoidaan.

Kyse ei ole vain rahasta, vaan myös lasten terveydestä. Asiantuntijan mukaan päiväkoti ei sovellu 2-vuotiaille. Psykologian professori Liisa Keltikangas-Järvinen esittää että lapsi alkaa kiinnostua muista keskimäärin puolitoistavuotiaana ja leikkiä muiden kanssa kahden ikävuoden jälkeen. Liian varhaiset ryhmäkokemukset voivat vahingoittaa stressinsietokykyä, joka kehittyy kolmen ensimmäisen vuoden aikana ja säilyy loppuelämän.

Pienen lapsen vanhemmalla on oltava entistä parempi mahdollisuus valita osa-aikainen työsuhde ja osittainen vanhempainvapaa. Tämä oikeus on taattava molemmille vanhemmille. Keskustan mielestä 6+6+6 -malli sementoi perheiden mahdollisuudet valinnanvapauteen. Puolueemme suhtautuu kriittisesti jäykkiin malleihin.

Puhutaan vielä yksinhuoltajaperheistä. Keskusta vaatii yksinhuoltajien arkeen parannusta ja muun muassa yh-perheen kotitalousvähennyksen tuplaamista. Lisäksi tavoitteenamme on taata kotipalveluita perheille. Vielä 1990-luvulla kodinhoitaja riensi paikalle avuntarpeen sattuessa. Nyt hoitajan saa 0,7 prosenttia perheistä.

Pidetään huoli, että puhutaan hyväenteisistä vaihtoehdoista ja perheiden arjesta asioiden oikeat taustat selvittäen.

Liisa Ansala

Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaJr kuva
Juha Järä

"Keskusta vaatii yksinhuoltajien arkeen parannusta ja muun muassa yh-perheen kotitalousvähennyksen tuplaamista. Lisäksi tavoitteenamme on taata kotipalveluita perheille."

- Mites ns. 200 000 tapaajavanhemman aseman ja heidän lastensa aseman parantaminen. Ruotsissa jaetaan lapsilisät ja erolapsista suuurin osa on vuoroasumisratkaisussa josta tuloksetkin ovat parhaita.

Mitä mieltä näistä ja oletko vastannut Isät lasten asialla ry:n eduskuntavaalikyselyyn?

Tässä hallitusohjelmatavoitteemme tiedoksi, allekirjoitatko! Entä Keskusta??:

Hallitusohjelmatavoitteet 2015 lyhyesti:
1. Lapsen oikeus tuntea ja ylläpitää suhdetta molempiin vanhempiin on turvattava
2. Huoltoriidan ja huoltokiusaamisen syntyminen ja eskaloituminen on ennaltaehkäistävä
3. Erovanhempien yhdenvertaisuutta rikkovat käytännöt ja lait on korjattava
4. Oikeuskäytännössä käytettävää lapsen edun käsitettä on selkeytettävä
5. Lapsi on suojattava henkiseltä väkivallalta, jota kutsutaan vanhemmasta vieraannuttamiseksi

ja laajemmin:

http://www.isatlastenasialla.fi/documents/Hallitus...

Käyttäjän JuhaJr kuva
Juha Järä

Ja vielä, eikö turhaa yksinhuoltajuutta (jota on muuuten paljon!) pitäisi vähentää maassamme - siihen siis pitäisi keskittyä enemmän?

Toimituksen poiminnat