LiisaAnsala Asiaa Lapista ja Lapin ulkopuolelta

Vanhuus on kultaa, vai onko?

Timantti muodostuu paineessa ja hiotaan loistoonsa. Silloin jalokivellä on eniten arvoa. Miten on ihmisen laita, saavatko pitkään ikään päässeet kokea arvokkaan vanhuuden? Nyky-Suomen vanhuspalveluista on vähennetty laitospaikkoja ja palvelut on järjestetty kotihoitona. Muutos on kunnille edullinen, koska kotihoito tulee laitosta halvemmaksi ja kustannukset ovat siirtyneet vanhusten maksettaviksi. Asiakas rahoittaa itse vuokran, lääkkeet ja saamansa palvelut. Säästyneiden varojen pitäisi näkyä kotihoidon laadun paranemisena. Vai näkyvätkö?

Ammattiliitto Superin julkaisemassa kyselyssä 95 prosenttia kotihoidon asiantuntijoista oli huolissaan laadusta. ”Työpäivänä on yli 20 asiakasta. On liian vähän aikaa. Vanhukset eivät saa, mitä tarvitsevat. ”, hoitajat kertovat. Poissaoloja on, kun työntekijät uupuvat. Sen seurauksena hoidon laatu kärsii, koska sijainen ei näe sairauden tilaa kuten tuttu. Vaihtelu myös lisää turvattomuuden tunnetta.

Kotihoito on nykyisellään pääasiassa terveyden- ja sairaudenhoitoa, mm. lääkkeiden jakamista. Voiko palveluilla täyttää inhimillisen elämän perustarpeet? Nykymallissa kotihoitaja työskentelee minuuttiaikataululla. Vierailut voivat kestää alle vartin, jonka aikana tehdään tärkeimmät. ”Hävettää käydä 5–10 minuuttia. Ei ole ihmisarvoista hoitoa.”, hoitajat toteavat. Usealle hoitaja on ainoa kontakti ulkomaailmaan. Kotihoito käy nopeasti hoitamassa joitakin perustarpeita. Hoitajien mukaan kotona asuu sairaita ja yksinäisiä ikäihmisiä. Kysymys kuuluu, kuinka huonossa kunnossa ihminen pärjää yksin.

Onnekkaimmilla vanhuksilla omaiset ovat lähellä. Tilastojen valossa vanhuksen kunnon heiketessä sairaan- ja kotihoidon osuus ei kasva paljon. Sen sijaan omaisten työmäärä lisääntyy ja vanhukset saavat eniten apua puolisolta ja lapsilta. Nyt eri puolilla Suomea asuvat omaishoitajat ovat keskenään eriarvoisessa asemassa. Tuen taso vaihtelee kotikunnasta riippuen. Keskustan tavoitteena on saada omaishoidolle yhtenäiset kriteerit ja siirtää hoitajien rahallinen tuki Kelan vastattavaksi. Ongelmaksi jäisi silti omaisten jaksaminen. Siksi heille pitää turvata riittävät tukipalvelut.

Vanhuspalvelut vaativat kehittämistä ja rahoituslähteeksi laitoshoidosta säästyviä varoja. Ratkaisu kunnioittaa ikäihmisten toivetta asua kotona. Heistä vain neljä prosenttia haluaa laitoshoitoon perusteenaan yleensä yksinäisyys. Keskustan tahto on mitoittaa palvelut ikäihmisten tarpeiden mukaan. Asiantuntijat ovat samaa mieltä; vanhukset tarvitsevat yksilöllisempää hoitoa. Sitä tuottaisi kotihoidon henkilökunnalle annettu liikkumavara itsenäisempään työhön. Lisäksi tutkimukset osoittavat yksilöllisen hoidon taloudellisesti kannattavaksi. Mummo- ja pappa-kullan inhimillisestä elämästä puhumattakaan.

Liisa Ansala
Kansanedustajaehdokas (kesk.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

Me haemme Kansalaisaloitteella Arvokas vanhuus seuraavaa;
Hoitajia on saatava lisää kotipalveluun, jotta niitä jotka kotona tulevat toimeen, voidaan auttaa pärjäämisessä.
Vähävaraiset, huonokuntoiset ja muistisairaat eläkeläiset eivät pärjää kotihoidossa. On saatava pitkäaikaishoitopaikkoja, joissa maksut huomioidaan tulojen mukaan. Vielä vuonna 2013 oli kunnan omistamia paikkoja joissa eläkeläiset maksoivat 85% eläkkeestään ja saivat siitä hyvästä ilman Kelan tukia kaiken mitä tarvitsivat; hoidon 24/7, myös tarvittaessa erikoissairaanhoidon, lääkkeet, ruuan, asumisen, puhtauden ym. Siis kaiken mitä tarvitaan hyvään hoitoon.
Eläkkeestä jäi 15% omaan käyttöön ( 90,00-200,00), tukan siistimiseen, vaatteisiin ja ym. henkilökohtaiseen.
Vuonna 2014 tuli suurimpaan osaan kuntia/kaupunkeja pitkäaikaishoitopaikkoja, joissa sitten jokainen alkoikin maksaa itse kaikesta ja osa ei enää hoitopaikkoihin päässytkään, koska rahat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Kelalta omaiset hakivat kaikki tuet mitä irti saivat ja niillä yritettiin sitten maksaa hoitopaikka. Kaikilta se ei onnistunut ja sosiaalitoimistosta haettiin vanhuksille toimeentulotukea. Suurin osa näistä vanhuksistamme julistettiin köyhiksi ja minkä takia;
Koska heidän eläkkeensä oli niin pienet ettei niillä tullut toimeen.
He ovat kuitenkin niitä jotka tämän Suomen ovat rakentaneet sodan jälkeen.
Nyt on suuntaus että kotiin hoidetaan kaikki, myös sellaiset henkilöt jotka tarvitsisivat kipeästi 24/7 hoitoa. Kotipalvelut pyörähtävät kotona sen 15 minuuttia 4 kertaa päivässä ja tämäkin tapahtuu vain arkisin. Viikonloput on sitten miten sattuu. Omaisia velvoitetaan hoitamaan, vaikka asuisi 500km päässä ikäihmisestään. Kotipalvelut veloittavat myös palveluistaan ja sekään ei ole halpaa. Kaiken mitä mitä Kelasta saat etuisuuksina, käytetään tiukkaan ja köyhyysraja senkun lähenee.
Meillä eläkeläiset jonottavat leipäjonoissa, niillä paikkakunnilla missä niitä on, pakosta koska ihmisen täytyy myös syödä enemmän kuin kerran päivässä. Kaikki vähävaraisten ja huonokuntoisten eläkeläisten rahat menevät lääkkeisiin, sairaalassa käynteihin usean kerran viikossa, kotipalvelumaksuihin, ruokapalvelumaksuihin ym. ja jos ei ole omaisia hakemassa sosiaalitoimiston luukulta rahaa, jää osa maksuista suorittamatta ja maksut viedään ulosottoon.
KYLMÄÄ KYYTIÄ SUOMEA RAKENTANEILLE IHMISILLE.
Kiitos teille kaikille jotka ymmärrätte asiamme tärkeyden.
Tarvitsemme kaikkia teitä, yli 18 v. äänioikeutettuja Suomen kansalaisia, tukemaan ja antamaan kannatuksenne saadaksemme muutosta aikaiseksi vähävaraisten, huonokuntoisten eläkeläisten olotilan turvaamiseksi 24/7 hoitopaikan saamisen osalta.
Nopeampi tapa kannatuksen antamiseen lakimuutoksen aikaan saamiseksi on tehdä se sähköisesti osoitteessa; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282
Tulostettavia ja täytettäviä lomakkeita saa osoitteesta;
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoitus...
Lomakkeiden palautus; Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela.

Käyttäjän JuhaKovanen kuva
Juha Kovanen

Keskusta on hallituksessa vähentämässä ja huonontamassa laitoshoitoa. Nykyinenkään tilanne laitoshoidossa ei ole edes välttävä.
Mitkä on ne toimenpiteet, joilla kotihoitoa parannetaan?

Toimituksen poiminnat