LiisaAnsala Asiaa Lapista ja Lapin ulkopuolelta

Muutoksentekevää vappua

Vappu on mitä suurimmissa määrin työväestön sekä opiskelijoiden vapaa- ja juhlapäivä. Nämä kaksi ryhmää nostan omalla poliittisella agendallani erittäin korkealle, koska:

Jokaisesta päivästä on tullut yhtä useammalle työntekijälle vapaapäivä, eivätkä ne ole missään muodossa juhlallisia. Lapin osalta työttömyys on kohonnut jo 17 prosenttiin. Työttömiä ja taloudellisesti ahtaalle joutuneita on vaikea tyynnytellä ajatuksella riittävistä ja maksuttomista peruspalveluista. Kuntatalouden heikko tasapaino keikuttaa peruspalveluiden laivaa. Rovaniemellä perusturvalautakunnan tehtävänä on vähentää palveluista aiheutuvia kuluja 8 miljoonan euron verran. Jos haluamme nähdä lähidemokratian lippulaivat pystyssä myös vuosikymmenen päättyessä, tulee työpaikkojen määrää lisätä koko Suomessa. Miten muuten yhteistä pottia pystyttäisiin kasvattamaan?

Opiskelijat puolestaan ovat isänmaamme toivo. Tulevalla vaalikaudella oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen on annettava työrauha. On turha harkita opintotuen heikennyksiä tai koulutuksen määrärahojen leikkausta pelastamaan koulutuksen kustannukset valtion hartioilta. On uskomaton ajatus leikata maamme tuottavimmasta osasta. Toki euroja ei lasketa tässä päivässä, vaan kaukana tulevaisuudessa.

Vappu on myös poliittinen juhla. Haluaisin nähdä arvostuksen kasvun poliittista päätöksentekoa kohtaan. Olen oppinut tuntemaan kuntatasolla satoja ahkeria poliittisia puurtajia, jotka tekevät parhaansa kotikuntansa eteen. Minulle politiikka on tapa muuttaa maailmaa, yksi asia kerrallaan. Arvostan jokaista toveriani, jotka antavat aikaansa yhteisten asioiden eteen tai vaikkapa viimeisetkin euronsa kalliiden vaalikampanjoiden toteuttamiseen.

Kiitän kollegoitani Rovaniemen kaupungissa siitä yhteistyökyvystä, jolla kukin poliittinen ryhmä on kyennyt neuvottelemaan päätöksistä yhteisen parhaan eteen. Tällaista yhteistyökykyä tarvitaan myös Suomen eduskuntaan. Ketterällä sanailulla on aivan turha pyörryttää kuuntelijoita tosiasiallisesta sisällöstä. On aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä, mutta sovussa ja sovitellen.

Raimo Sailas ehti torjumaan Juha Sipilän ehdotuksen yhteiskuntasopimuksesta, ”kun se ei ole aiemminkaan toteutunut” –tyyppisellä kommentillaan. Nyt on aika heittää romukoppaan uusien ideoiden torppaaminen ja ”tuo ei tule onnistumaan” –asenne. Suuret muutokset on laitettava onnistumaan ja se alkaa aivan ensin asennemuutoksesta. Haasteet ja jylläävät megatrendit ovat nyt niin isoja, että kenelläkään meistä ei ole varaa hymistellä nykytilaa tyytyväisen. Nyt tarvitaan juuri niitä päätöksiä, jotka tuntuvat mahdottomilta. Uskoni eduskuntaan on vahva.

Toivotan teille tulevaisuuteen katsovaa, rohkeaa ja muutoksentekevää vappua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat