LiisaAnsala Asiaa Lapista ja Lapin ulkopuolelta

Kaikki blogit puheenaiheesta 6+6+6 -malli

Asenteenmuutos vaatii joskus muutoksia lakiin - Vanhempainvapaasta

Asenteenmuutos vaatii joskus muutoksia lakiin - Vanhempainvapaasta

 

"Antakaa ihmiset/perheet/isät/äidit itse päättää" on tosi usein käytetty argumentti silloin, kun puhutaan tai kirjoitetaan aiheesta nimeltä vanhempainvapaa ja kotihoidontuki. Yleensä sitä käyttävät nimenomaan ne ihmiset, jotka haluavat säilyttää nykytilan. 

 

Perhepolitiikan pahaenteiset numerot

Perhepolitiikkaan sisältyy valtava määrä tunteita. Suomessa on keskusteltu 6+6+6 -mallista, jolla perhevapaista kuusi kuukautta kuuluisi äidille, kuusi isälle ja lopuista vanhemmat sopivat keskenään. Vastuu päätöksen tekemisestä lepää poliittisten päättäjien harteilla. Minun periaatteeni päättämisestä kiteytyvät taustojen tutkimiseen ja kuuntelemiseen.

Tässä on ehdotukseni perhevapaamalliksi: 5+5+5

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä selvitti vuonna 2011 Ruotsin mallia mukailevan 6+6+6 perhevapaajärjestelmän suomalaista sovellusta. Mallissa perhevapaista kuusi kuukautta kuuluisi äidin, kuusi isän ja kuusi kumman vaan käytettäväksi. Oikeus perhevapaisiin ansiosidonnaisella tuella pidentyisi peräti seitsemällä kuukaudella lasta kohden. Tämä toisi lisäkuluja vuosittain 323 miljoonaa euroa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä